Memorarium Gelderland

Het Memorarium Gelderland

Het eerste Memorarium® van Nederland is gevestigd in het voormalig kerkgebouw Sint Jan de Doperkerk van de R.K.-parochie St. Eusebius en wordt in de volksmond ook wel de Janskerk van het Klarendal genoemd. Het gebouw heeft een maatschappelijke bestemming en is tevens een rijksmonument.

Memorarium® Gelderland is een bijzondere plaats om onze overledenen waardig te gedenken. Een ruimte met verschillende mogelijkheden voor het bijzetten van een urn of het gedenken door plaatsing van een gedenkplaquette of het aansteken van een kaars. Hierbij hebben wij alle aandacht voor uw persoonlijke wensen.

Tevens kan het Memorarium Gelderland uitvaarten verzorgen of indien u wenst laten verzorgen door uw eigen uitvaartondernemer. Mede door de kleinschaligheid van het Memorarium kunnen wij u de tijd en aandacht geven die bij een uitvaart mag worden.

We onderscheiden in het Memorarium Gelderland de navolgende ruimtes/functies:

De Mariakapel

De Mariakapel neemt een bijzondere plaats in in het Memorarium Gelderland. Een ruimte voor een ieder die wil bidden, bezinnen, gedenken, overdenken of een kaars ter herinnering wil aansteken. Een respectvolle plaats voor iedereen ongeacht geloof of levensvisie.

Het beeld van Maria van Klarendal kent in de St. Janskerk een lange traditie en is nauw verbonden met de vroegere jaarlijkse bedevaarten. Het oorspronkelijke beeld van Maria had naar de mening van de parochianen niet de beeltenis van Maria ‘Troosteres van de bedroefden’, daarom brachten zij geld bijeen en gaven de kunstenaar Van Brakel opdracht om het huidige beeld van Maria te maken.

Het Columbarium

In het Memorarium Gelderland zijn houten wanden geplaatst met nissen waarin urnen bijgezet kunnen worden. De wanden zijn met vakmanschap gemaakt van het hout van de oorspronkelijke kerkbanken van de St. Janskerk. Deze keuze maakt dat het columbarium een authentieke uitstraling heeft. De nissen worden na bijzetting gesloten met een sluitsteen of een sluitplaat.

Het kantoor

Het kantoor is gesitueerd direct rechts als u het Memorarium binnen komt. U wordt opgemerkt en uiteraard kunt u ons aanspreken bij eventuele vragen. Het is voor u ook goed te weten dat er toezicht is, u bent niet alleen!

 

De 24-uursruimte

De sfeervolle 24-uursruimte is in de plaats gekomen van de voormalige dagkapel. Deze ruimte wordt exclusief in gebruik gegeven aan de nabestaanden van een overledene om zo in alle rust, zonder hiervoor een afspraak te hoeven maken, te kunnen waken bij hun dierbare. De ruimte beschikt tevens over een pantry en een eigen toiletruimte. De ruimte is zowel van binnenuit als van buitenaf bereikbaar middels een eigen sleutel.

De koeling

De capaciteit van de bestaande voorziening is relatief beperkt. Door de kleinschaligheid blijft de persoonlijke benadering en ambiance gewaarborgd. Iets waarvoor wij binnen het bedrijfsconcept nadrukkelijk hebben gekozen.

De familiekamer

De familiekamer, de voormalige sacristie, is mede door haar authentieke uitstraling een bijzondere ruimte. De familiekamer krijgt een aantal functies:

  • Opbaarkamer
  • Condoleance kamer
  • Koffiekamer voorafgaand aan of na afloop van een rouwdienst
  • Ruimte voor een rouwdienst indien er een bescheiden aantal nabestaanden zijn.

De opbaarfunctie betreft het opbaren en bezoek op afspraak overdag dan wel ‘s avonds.

De ruimte beschikt over een eigen geluids- en muziekinstallatie.

Het aantal zitplaatsen in het Memorarium

De monumentale banken aan de voorzijde van het Memorarium tellen 180 zitplaatsen. Daarbij kunnen – indien nodig – in de hiervoor gelegen open zit- en sta ruimte extra stoelen worden geplaatst. Totaal kan het Memorarium Gelderland in totaal 400 mensen zitgelegenheid biedten

De urnencrypte

Ook in de urnencrypte (grafkelder) kan de urn van de overledene worden bijgezet. De bijzetting geschiedt door het plaatsen van de urn op een plateau die langzaam zakt naar de crypte alwaar de urn wordt bijgezet. De crypte van het Memorarium Gelderland is niet toegankelijk voor bezoekers.

De ontmoetings- en koffieruimte

Deze sfeervolle ruimte geeft gelegenheid om tijdens uw bezoek of na een bepaald evenement iets te nuttigen. Of misschien wilt u onder het genot van een kop thee gewoon even genieten van de muziek en de ambiance. U bent ook hier in ieder geval van harte welkom!

Het orgel en koor

In 1934 werd, ter vervanging van een ouder orgel, door de firma Pels te Alkmaar, een electro-pneumatisch orgel Opus 101 geplaatst, dat 22 stemmen telt. Volgens een parochiegids uit (vermoedelijk) 1961, werd destijds (1934) 8.000 gulden voor het orgel bijeengebracht en op de vierde zondag van de Advent van het jaar 1934 werd het instrument ingespeeld.
Het orgel stond in één geheel, tegen de achterwand op het zogenaamde zangkoor, een inham rechtsboven in de kerk (boven de sacristie). In 1958 werd het orgel opgedeeld in twee helften, die tegen de linker- en rechter zijwand van het zangkoor werden geplaatst. Deze opdeling maakte ruimte voor het toenmalige bekende koor.

Het orgel verkeert helaas in een slechte staat. Restauratie is dringend gewenst maar de kosten daarvoor zijn ruim € 32.000 . De gehele kerk is op de monumentenlijst van het Rijk geplaatst en wij hopen dat dit orgel nog een kans krijgt.

De keuken

De keuken van het Memorarium Gelderland is compleet en voorzien van diverse apparatuur. Bij grotere bijeenkomsten maken wij gebruik van een professioneel cateringbedrijf.

Het Memorarium Gelderland is gevestigd in een rijksmonument. Voor de instandhouding van dit monument is een ANBI Stichting ‘Behoud Johannes de Doperkerk Arnhem’ opgericht.  Uw giften of legaten zijn bijzonder welkom, zo houden wij gezamenlijk dit mooie erfgoed in stand voor de komende generaties. Graag verwijzen wij u hiervoor naar de website van deze Stichting:

www.behoud-johannesdedoper.nl